Världens snabbaste quornfärssås

Kanske någon kan snabbare, men detta gick iaf fort! Så fort att jag inte ens hann fota!

Stek lika delar quornfärs och grönsaker. (Lika mycket som du tror du äter). Blanda i tillräckligt mycker creme fraiche för att det ska bli såsigt. Krydda med valfria kryddor (jag tog cayennepeppar, kanel och grillkrydda - allt funkar!). Låt koka en stund och smaka sedan av. Vill du ha mer färg kan du blanda i sockerkulör oxå. Sververa med pasta eller nudlar.

Det gick fortare att laga såsen än pastan för mig. Klå det ni ;)

Man kan även göra detta med bara grönsaker, det brukar jag göra om jag har tid att skala morötter och sånt där.

Tårta

Jag har en stor kärlek till tårta. Det är vansinnigt roligt att göra tårta, framförallt sådana till barn (alternativt till mig själv eftersom jag är ett gigantiskt barn) eftersom man kan använda hur mycket fantasi man vill. Hade inte min dator varit trasig hade jag haft lite bilder på tårtor, men det har jag inte nu :( Kolla tårtspecialisten.se så ser ni hur många fina tårtor som helst - inspiration!!!

Skulle gärna vilja göra en tårta med sugarpaste, det ska tydligen vara lättare än marsipan. Ska försöka hitta sån nån gång!

Min första tårta jag har ett minne av var på min treårsdag, mamma gjorde en mussepiggtårta till mig. Egentligen minns jag bara att jag stod vid diskbänken och tittade på ett kort ögonblick, men har sett den på bild. Fin :)

Har min enorma skara läsare nån favorittårta kanske? :)

Lök

Om jag skulle välja en matgrej att leva utan (förutom kött) skulle det bli lök. Så meningslös, slabbig, tråkig grej den är.

Lök tillhör i alla fall liljeväxter. Det låter ju fint. Och det är fruktansvärt gammalt påhitt. Det är femtusen år sedan man vet att lök odlades i Kina, Egypten och Indien. Men det går att odla på kallade platser, som Sverige. (Källa)

Jag utesluter ofta lök när jag lagar mat, för jag tycker det blir godare så. Och enklare, för annars får jag lökångest och måste pilla bort den. Haha. Som en liten unge då. Men jag brukar använda lökpulver, det är helt okej!
Bildkälla

Gillar ni lök?

Vanliga cupcakes

Haft alldeles för mycket att göra idag så ni får ett aningen äldre recept. Första gången jag gjorde dessa var med min kära vän Jojjo. Dom blev bra. Men jag har omarbetat receptet ganska mycket nu. Haha.

Muffins ca 15 st:

·         100 g smör

·         2 ägg

·         2 ½ dl socker

·         2 tsk vaniljsocker

·         1 krm salt

·         4 – 5 msk kakao

·         2 dl vetemjöl

·         ½ tsk bakpulver

Frosting:

·         300 g naturell färskost

·         6 dl florsocker

·         1 msk vaniljsocker

·         75 g smör

·         (karamellfärg)

Eventuellt:

·         Godis

·         Frukt

·         Strössel

 

1.       Sätt ugnen på 200°.

2.       Smält smöret och låt det svalna.

3.       Vispa ägg och socker poröst.

4.       Häll i alla ingredienser och vispa.

5.       Fördela smeten i pappersformar på en plåt, fyll inte formarna mer än till hälften.

6.       Grädda mitt i ugnen i 10 minuter, står de för länge blir de torra, de ska vara ganska kladdiga.

7.       Låt muffinsen svalna och gör under tiden frostingen.

8.       Blanda ihop alla ingredienserna, smöret måste vara mjukt annars blir det klumpar i smeten.

9.       Vill man ha färg på frostingen häller man i några droppar karamellfärg.

10.   Lägg frostingen i en sprits och spritsa ut den fint över kalla muffins.

11.   Dekorera med valfria ingredienser.

Tips: cupcakes passar bra att ge bort som present. De passar även bra till barnkalas med olika teman då de är så lätta att variera utseendemässigt!

Det är inte som att min dator tänker gå med på att vända några bilder. Alldeles för avancerat.



Quorn och paprikagryta

Gjorde mat från Buffé-tidningen idag, men deras recept var aningen kasst. Har ändrat åt er :)

Ugnsrostad potatis
  • ca 1 kg potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 tsk torkad rosmarin
  • ½ dl olivolja
Skala och skär potatisen i pommesliknande skivor. Hacka vitlöken. Lägg alla ingredienser i en långpanna, salta och peppra ordentligt och ställ i ugnen 40 min på 200 grader.

Grytan
  • 400 g quornbitar
  • tre medelstora paprikor valfri färg
  • 1 burk hela tomater à 400 g
  • 2 tsk chiliflakes
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk lökpulver
Skär paprikorna i bitar, ungefär lika stora som quornbitarna. Hacka vitlöken.
Stek quorn i lite olivolja i ca 5 min.
Lägg i paprika, vitlök och lökpulver och stek ytterligare ett par minuter.
Häll i tomaterna och krossa dem med en trägaffel. Häll i chilin.
Låt koka ca 10 minuter under lock.

Stekt spenat
  • 300 g bladspenat, fryst
  • 50 g smör
  • 3 msk pecorinoost
Smält smör.
Stek spenaten i smöret tills den är helt tinad och smöret "försvunnit" Salta och peppra.
Häll spenaten i en skån och blanda ner osten.

Ingen fin bild, för jag glömde att jag skulle fota


Pizza

Gjorde pizza igår, ni vet sån där "italiensk" pizza. Receptet taget från Elle, men jag bytte ut lite saker.

Till 4 (eller 6 st om man inte är en storätare)

  • 1 pkt jäst
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • 4 msk olivolja
  • 1 l vetemjöl

  • 2 mozzarellaostar
  • 3 dl riven ost (med mycket smak!)
  • 400 g småtomater
  • flingsalt + svartpeppar + olivolja + en kruka basilika
Smula jästen i en stor bunke (gärna tillhörande bakmaskin om sådan finns i hemmet) och häll på vatten. Blanda tills jästen löst sig. Blanda i oljan och större delen av mjölet. Du ska blanda i så mycket mjöl att degen släpper kanterna. Ställ degen att jäsa under bakduk i 30 min. Starta ugnen på 225 grader.

Knåda degen på mjölat bakbord ordentligt. Gör antingen en stor pizza eller portionspizzor. Smula mozzarellaosten över pizzan. Lägg på osten. Dela tomaterna och lägg på. Salta och peppra. Sätt i ugnen i 15 min.

Ta ut pizzan och ringla över olivolja, salta och peppra lite till och klipp basilika över. Klart!


Pytt i panna på riktigt

Ville bara demonstrera hur pytt i panna ser ut hemma hos oss! Stekt potatis och sojakorv + stekt ägg + ketchuphjärta. Detta är riktig mat.


De bästa chokladbollarna

Detta receptet har tagit sin lilla tid att utarbeta, men sen blev de ju vansinnigt goda oxå, så det var värt tiden. Kan vara lite svåra att få snygga om man har kort tålamod.

 

·         2 dl florsocker

·         4 dl havregryn

·         150 g smör

·         3 msk kakao

·         1 msk olivolja

·         100 g mjölkchoklad

·         100 g vit choklad

 

1.       Blanda med händerna socker, smör, olja och kakao till en jämn smet.

2.       Blanda ner havregryn. Om du vill kan du mixa sönder havregrynen först.

3.       Smält chokladen i en skål.

4.       Gör bollar (vilken storlek du vill) av smeten och doppa dem i chokladen. Ena halvan doppar du i vit choklad och andra halvan i mjölkchokladen.

5.       Låt stelna i kylskåp.

 

 


Chokladpaj

Detta är en kaka som kom till under en liten period då jag var väldigt förtjust i marsankräm ;) Håll till godo. Skitful bild.

 

·         175 g smör

·         3 dl mjöl

·         1 ½ dl socker

·         100 g mörk choklad (70 %)

·         9 msk marsanpulver

·         3 dl mjölk

 

1.       Sätt ugnen på 200°C.

2.       Blanda mjöl socker och smör i en bunke.

3.       Ställ degen i kylen.

4.       Rör ihop marsanpulvret och mjölken.

5.       Smält chokladen.

6.       Blanda ihop krämen och chokladen.

7.       Dela degen i två ungefär lika stora delar.

8.       Kavla ut degen på mjölat bakbord och lägg i botten på en smörad form.

9.       Lägg krämen ovanpå.

10.   Lägg över locket (den andra halvan utkavlad deg) och skär något mönster i pajen om du tycker det är fint.

11.   Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Locket ska bli ljust brunt innan pajen är klar.

12.   Gå att servera både varm och kall. Ha gärna vaniljglass till!

 

 


Helgens mat

Hejsan svejsan. Ursäkta för den värdelösa uppdateringen i helgen. Jag har hursomhelst lagat "massor" med mat. I fredags tog mormor hem en "Billiga veckan"-tidning från ica, min absoluta favorittidning när det gäller mat. Så jag lagade Pasta med tomat och baconsås. Dock så bytte jag ut baconet mot halloumiost. Det var fantastiskt gott. Lite chili hade nog inte skadat dock.

I lördags hade vi besök, så jag lagade både mat och efterrätt. Till mat blev det ett annat recept ur Billiga veckan. Kinesisk quornfärsröra i pitabröd. Dock utan vitkål för det är mat för riktiga kaniner. Det var gott! Vill ni laga det kan ni bara byta ut köttfärsen mot quorn eller sojafärs. Enkelt.

Till efterrätt gjorde jag blåbärsrutor med glass till. Man får inte kopiera recepten ur boken, därför blir ni nu uppmanade att låna boken "Baka i långpanna" på biblioteket. De har förresten ett riktigt brett utbud av kokböcker.

Igår lagade jag en fiskgryta, även den från Billiga veckan. Helt okej. Lite tråkig, och jag hatar "vit" fisk. Vaddå vit?! Grå snarare. Oavsett om det är hoki/torsk/kolja/whatever. Äckligt. Funderar på att sluta äta fisk.

Vi avslutar dagens bloggsession med bild.


Gissa...

...vad som händer idag när jag kommer hem ;) PEPPARKAKSHUSRIVNING! Och ätning naturligtvis. Är inte helnöjd med huset i år eftersom jag fuskade (tidsbrist) och köpte färdiga delar.



Att bli av med sötsuget

Socker är ett väääldigt omdebatterat ämne. Och väldigt gott. Men inte så hälsosamt. Det vet alla. Men är det egentligen totalkatastrof? Det är ju naturligt i alla fall. Inte som diverse underliga sötningsmedel. Socker framhäver smaker, socker ger fin färg på bröd/bullar osv. Ska vi byta ut sockret mot sötningsmedel + tusen olika färgämnen och smaktillsatser också då? Jag tycker det är en dum idé. Men det är klart att man ska inte hälla i sig ett kilo socker varje dag.

Vill man byta ut sockret till något naturligt kan man göra som de gjorde före sockret kom till Europa. Söta med honung eller dadlar :)

Men, jag tycker det viktigaste är att man försöker komma ihåg att det är bättre att äta en vara med socker, än en med sötningsmedel, såvida man inte äter för mycket. Man måste lära sig att det finns ett stopp. För tillfället jobbar jag hårt på att motarbeta mitt sockerbegär efter julen. Det går ganska bra faktiskt, det gäller att jag inte blir hungrig bara. Eller sysslolös. Tränar jag blir jag mindre sötsugen, det har jag hört från fler, så det funkar faktiskt relativt bra :)


Müslimuffins

Dessa muffinsarna hittade jag i Veckorevyn (eller SOLO?) för några/något år sedan. Dom föreslog dem som frukost, men jag tycker bättre om att äta dem som mellanmål. Detta är orginalreceptet (tror jag iaf, kanske har ändrat ;3)

MÜSLIMUFFINS

  • 8 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 4½ dl muscovadosocker
  • 10 dl müsli
  • 1 dl russin
  • 20 torkade och sönderklippta aprikoser
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 ägg
  • 3 dl naturell yoghurt
  • 2 dl matolja (rapsolja eller solrosolja går finfint)
  1. sätt ugnen på 220 grader.
  2. placera ut 20 muffinsformar på en plåt.
  3. Lägg alla torra ingredienser + frukt i en stor (enorm gärna) bunke och blanda.
  4. Häll i resten av ingredienserna och blanda till en kletig smet.
  5. häll i muffinsformarna. (De sväller inte speciellt mycket i ugnen)
  6. Låt dem stå i ugnen ca 20 min.
Serveras antingen kalla eller varma. Inget pålägg behövs, och de går att frysa.

Jag tycker dock att det vore spännande att blanda i annan frukt, olika sorters müsli och olika sorters yoghurt, så det ska jag göra nästa gång jag bakar. Jag har gjort lite förslag här nedan.

  • torkad banan + torkat äpple + russin
  • Torkade bär
  • Torkad aprikos + torkad ananas + torkad mango
  • Torkad äpple + mandel + kanel
Sen tänker jag mig någon müsli  och yoghurt med liknande ingredienser. Det kan bli bra. Torkade jordgubbar är nog mest spännande. Den sistnämnda är det lite julstämning över haha.


Inte som skagen.

Dagens lunch blev på Subway eftersom vi ska få rikskuponger att äta lunch för i skolan tills vi får våra matkort. Och med detta vill jag varna er, låt bli tonfisk på Subway. Det kan vara det faktum att jag tog grovt bröd och inte så mycket sallad, men jag tvivlar faktiskt. Skagen däremot, det är grejer. Vill även tillägga att jag tog ett äpple och inte en kaka. Duktigt av mig.

Eftersom jag faktiskt inte lagat vettig mat på hela helgen blir det inget häftigt matrecept idag, men ni kan få ett tips på världens bästa frukost! Tyvärr ingen bild.

FRUKOST MED AVOKADO
  • Bröd som går att rosta (2 skivor)
  • en halv avokado
  • några skivor halloumiost
  • cayennepeppar
  • svartpeppar
Rosta brödet, bred på avokadon (som smör ungefär, är det omöjligt så skiva den i tunna skivor istället), peppra. Stek osten i lite olja (företrädelsevis i en teflonpanna, när jag testade med en järnpanna en gång gick det inget vidare). Lägg osten på mackan och lägg på ett bröd till så det blir en dubbelmacka. Fantastiskt säger jag bara.

Ännu mer kakor!

Mitt projektarbete innan detta (jag la ner det alltså) var att göra en kakbok, det är därför jag har överflöd på kakrecept. Här får ni ett till. Detta är ett recept från Sju Sorters kakor, men jag har ändrat i det. Eller rättare sagt, MAMMA har ändrat i det, för det var hon som bakade dom när jag var liten.

VARGKAKOR

·         1 dl florsocker

·         200 g smör

·         1 dl potatismjöl

·         4 dl vetemjöl

·         1 tsk vaniljsocker

·         75 g mjölkchoklad

 

1.       Sätt ugnen på 175°C.

2.       Blanda alla ingredienser utom choklad i en bunke.

3.       Gör små platta bollar av degen och tryck ett litet hål i dem.

4.       Lägg dem på en plåt och sätt in i ugnen i 12 minuter (tiden varierar lite beroende på hur stora kakor du väljer att göra dock).

5.       Låt svalna på galler.

6.       Smält chokladen och lägg sedan en klick på varje kaka i fördjupningen du gjorde. Låt chokladen stelna.

Anledningen till namnet är att Stora stygga vargen i en sagobok jag hade när jag var liten bakade sådana här kakor och de blev en favorit på grund av det. Det blev visst inte så bra bilder dock...



Kringlor

Här får ni ett recept på kringlor. Muscovadosockret kan jag ge fler exempel på användningsområden senare. Det är ett sorts socker som påminner om farinsocker, men det smakar lite lakrits.

Ca 18 st

·         4 ägg

·         1 dl socker

·         150 g smör

·         3 msk vaniljsocker eller 3 msk muscovadosocker

·         4 dl vetemjöl

·         pärlsocker

 

1.       Starta ugnen på 200°C.

2.       Koka 2 av äggen. De ska bli hårdkokta så koka dem 8 minuter.

3.       Ta ur gulorna ur de kokta äggen och lägg i en bunke. Mosa dem noga.

4.       Blanda i gulorna från de andra två äggen. Spara vitorna till senare. Blanda även i socker, smaksättningen och smöret. Blanda noga. Är smöret rumsvarmt och delat i bitar går det bra att använda en visp.

5.       Blanda i mjölet.

6.       Rulla ut degen till smala längder och forma sedan kringlor av dem och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.

7.       Pensla med äggvitan och strö på lite pärlsocker.

8.       Sätt in i ugnen i 10 minuter.

 

 


Lunch

Ett förslag på en lunch, närmare bestämt min favoritlunch, är sallad. Jag ger er en liten lista på saker att stoppa ner i den, så håll till godo alla som behöver fantasi :)

  • sallat
  • tomater
  • gurka
  • majs (fast inte så mycket, det är inget vidare bra näringsämne egentligen, men gott!)
  • ärtor
  • bönor av olika slag
  • morötter som man hyvlar med en potatisskalare
  • ananas
  • kiwi
  • avokado
  • valnötter

  • halloumiost (stek i lite olja!)
  • kokt/stekt ägg
  • keso
  • quornbitar med valfri krydda
Om du är hungrig är ett fullkornsknäckebröd gott till!

Idag var jag inte så hungrig, så det blev inte en "jättesallad".



RSS 2.0