Skolarbete

Såhär ser en dags mat ut för mig när jag är sjuk, hemma och pluggar i ca 10 timmar utan uppehåll.

10.00 En macka från frukostera's blogg med keso, tomatpuré, paprika och vegoköttbullar + en kopp te med mjölk, kanel och vaniljsocker

12.30 Pasta med tomat, ägg, äpple, morot och majs. + ett glas vatten

Strax efter: Lite torkad melon, x antal Ballerinakex med mintsmak, en bit "mörk" choklad.

17.00 2 av mormors nötbullar + ett stort glas saft

19.00 Tomatsoppa med fetaost och basilika + 2 glas vatten + ett halvt örtsmörsbröd
Strax efter: mer torkad melon

Alldeles strax: Mer vatten

Analys
Frukosten måste vara helt okej näringsmässigt. Lunchen inte speciellt bra kanske. Men ändå okej. SEN spårade det ur. Åt vad vi hade hemma typ. Middagen var trevlig. Imorron är vi tillbaka på nyttighetsstigen. Då blir det tonfiskmacka i fullkornsbröd på Subway. Det måste ju vara lite hälsosamt iallafall ;)

Soygurt

Jag har aldrig tyckt om yohgurt, jag tycker det smakar gammalt. Och det är ju ingen höjdare att välja en smaksatt eftersom de ofta innehåller så mycket socker att det ändå blir brutalt onyttigt att äta. Men så kom min räddning, eller ja, den har ju funnit ganska länge, SOYGURT. Yoghurt gjort på sojabönor alltså. Smakar som yoghurt, men utan den där "gammal-mjölk-smaken". Fantastiskt. Och dessutom veganskt. Mer fantastiskt.

Finns massor med olika varianter dessutom!

Dubbelmoral

En sak jag finner ytterst underlig, och frustrerande, är hur man kan låta barn äta kött, samtidigt som man sitter och pekar i en bok och säger "Nejmen OJ vilken söt gris, vad säger grisen?". Berätta för era ungar att det är en sån där liten söt gris dom ska äta till middag innan du brutalt lurar dem att äta först då.

Sen kan man ju även fundera över att som toppkonsument förbrukar man betydligt mer gifter än vad man kanske vill att ett barn ska göra. Fullvärdigt protein är fullt möjligt att få på andra sätt än att äta döda djur.

Falukorv!

Blev högst lycklig när jag hittade vegetarisk falukorv. Heter Middagskorv dock. En quornprodukt, och utlåtandet blir: Mycket gott.


Chokladvåfflor

Gjorde receptet från VeckoRevyn. Det var första gången jag gjorde våfflor så jag vågade inte ändra något ;) Sanslöst goda var de!


Vegetarisk lasagne från Billiga Veckan

Gjorde nästan som det stod i receptet. Bara inte så mycket av allt. Salladen är fri från dressingar och roligheter. Består av sallad, ananas, tomat, gurka och groteskt äckliga gröna bönor av något slag. Lasagnen var mycket smakfulll och trevlig. Använde pecorinoost och "vanlig" ost på den för mer smak.




Att byta ut kött

Detta är mitt sista inlägg som kommer räknas som projektarbete, därför tänker jag dela med mig av en lista på saker som jag brukar byta ut kött i recept mot. Inte alltid såklart, men ändå allt som oftast.

Döda kor (nötkött) - grytbitar/sojafärs
Döda grisar (fläskkött) - sojastrimlor/quornfärs
Döda fåglar (ex; kyckling) - quorn av olika slag

Sen finns det typ massor med olika sorters korv och diverse schnitzlar och annat grejs, men jag bor i en liten by, med en liten affär, med litet sortiment.

Sen kan man byta ut mjölk och grädde och sådant mot veganska alternativ. Går utmärkt att byta ut.

Det jag egentligen vill komma fram till är att det är så vansinnigt, sanslöst, katastrofalt enkelt att byta ut döda djur mot annat, som är bättre i de flesta avseenden. Man bör fundera över varför man inte gör det då.

Du är inte den enda varelsen i hela världen som har rätt att leva.

Veganglass

Chokladen är inte vegansk, men om jag inte tror fel finns veganchoklad oxå? Resten är veganskt :)

Mangoglass

  • 500 ml kokosmjölk
  • 1 ½ mango
  • 1 krm torkad och mald ingefära
  • ½ lime
  • 3 tsk socker
Skala mangon och skär den i bitar. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa det slätt. Häll sedan över det i en glassmaskin och låt den göra jobbet i ca 15 min. Lägg glassen i en låda och ställ i frysen någon timme. Ta ut och servera med smält choklad (jag är inget chokladsåsfan) och kiwi + lite mer mangobitar. Nomnom.


Vidrigt

Har just läst att Djurrättsalliansen (som vi alla vet vilka är och vad de gjort) nu ställs inför rätta för att ha filmat och fotograferat djurplågeriet som i högsta grad existerar inom kött/pälsindustrin. De ska alltså stämmas på pengar för att de visar material om Sveriges matproduktion. Det är faktiskt mest sjukt. Låt bli kött är mitt främsta tips på lösning.

Böntacos

Det ursprungliga receptet finns i Billiga Vecken (en för övrigt mycket bra tidning!)


  • 1 pkt torkad sojafärs
  • 2 msk olja/smör
  • 1 påse tacokrydda
  • 1 förpackning kidneybönor à 400 g
  • 1 burk mediumstark salsasås à 300 g
  • 500 krossade tomater
  • 4 - 8 tortillabröd
  • salt
  • peppar
  • 2 dl gräddfil
Blötlägg sojafärsen som paketet anger. Stek den i oljan/smöret i en gryta.
Tillätt tacokryddan och stek ett tag till.
SKölj bönorna.
Häll salsasåsen, krossade tomater, 1 dl vatten och bönorna i grytan med färsen.
Låt koka 10 minuter.
Salta och peppra.

Servera med bröden och gräddfilen. Gurka vore nog gott till ocå! :)

Exotiska kakor

  • 2 dl mjöl
  • 2 dl socker
  • 150 g smör
  • 100 g Marabou Mango
  • 3/4 dl små bitar av torkad mango eller torkad melon
Blanda socker med smöret. Hacka chokladen i ganska stora bitar och blanda med den torkade frukten och mjölet. Blanda ihop alla ingredienserna. Rulla till 8  "biffar" och lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 10 minuter i ugn 200 grader.

Bilden är tagen på kvällen då det nästan var slut i kakburken. Dom var alltså goda ;)




Mindre avancerad efterrätt

En superenkel efterrätt.

Vispa
  • 1 dl grädde
  • 1 krm malen ingefära
  • 1 tsk vaniljsocker
Och ställ i kylen.

Stek bananer (eller äpplen) i smör. När frukten börjar se relativt klar ut tillsätter du 1 msk farinsocker per frukt och steker lite till. Servera med grädden.


Mindre avancerad efterrätt

En superenkel efterrätt.

Vispa
  • 1 dl grädde
  • 1 krm malen ingefära
  • 1 tsk vaniljsocker
Och ställ i kylen.

Stek bananer (eller äpplen) i smör. När frukten börjar se relativt klar ut tillsätter du 1 msk farinsocker per frukt och steker lite till. Servera med grädden.


Pastasallad

Du tar givetvis så mycket som du behöver av allting till antalet personer ni är, det går tyvärr inte att spara och värma.
  • 4 port. Tortellinipasta (vet inte om det finns sådan utan fyllning, men det ska vara MED fyllning)
  • Valfri sallad, en påse
  • Körsbärstomater, en ask
  • Avokado, 1 st
  • Champinjoner eller kantareller, ca 200 g
  • Halloumiost ½
  • Pecorinoost 1 dl
  • (pinjenötter)
Sås:
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 dl pesto
Koka pastan. Skölj salladen och tomaterna. Dela tomaterna och avokadon i bitar. Stek svampen och halloumiosten. Blanda ingredienserna till såsten. Blanda ingredienserna till salladen, servera med såsen (som kan skära sig brutalt mycket om man har otur) och pecorinoosten. Något säger mig att pinjenötter vore gott till. Eller cashewnötter....




Supergod pizza!

Prova den färdiga degen med tillhörande tomatsås! Jättegod faktiskt (jag var skeptisk!). Blanda en halv dl tomatpuré i såsen och garnera med marinerade grönsaker.

Du kan marinera vilka grönsaker du vill, jag valde paprika, tomat och minimajs. Och såklart en massa ost på!

Marinad:
  • 3 dl olja
  • ½ dl mango chutney
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 tsk sambal oelek

Detta är en bild på sista biten som blev över som jag åt till lunch <.< Det är därför den ser så torr ut!

Pannkakor

Inte så nyttigt, men man måste inte vara nyttig alltid, detta var förra veckas frukost! Har ett tips till era pannkakor. Blanda i en matsked vaniljsocker i smeten så blir de fantastiska! :3


RSS 2.0