Cupcakes

Har ju gjort en hel del cupcakes innan, så ville testa de som var med i Buffétidningen förra månaden. En minst sagt amerikansk variant det där. Jag anade oråd redan vid provsmakningen av smeten. De var väldigt salta, och då menar jag VÄLDIGT. Så jag föreslår att om ni ska göra dem så drar ni ner ordentligt på saltet. Färgen skippade jag nästan helt, lagom onödigt att hälla i sig så mycket färgämnen. Men frostingen var av den godare sorten! Receptet finns alltså i januaris Buffénummer.


Bakad potatis och fyllningar







Salladen kommer från Buffé. Råder er att skippa rödlöken, ingen angenäm upplevelse.

Fyllningarna är:

Guacamole
  • 2 avokdor
  • 1 msk citronsaft
  • 1 hackad tomat
  • 1 hackad paprika (röd)
  • 1 krm vitlökskrydda
  • 1 krm tabasco
  • 2 krm salt
man blandar allt och mosar avokadon.

Räksås
  • 1 burk röd caviar (eller cavi-art!)
  • 250 g kesella
  • 2 dl räkor
  • gräslök
Tina räkorna och låt rinna av. Blanda sedan allt.

Roquefortcrème
  • Minst 100 g ädelost
  • 250 g kesella
  • 2 krm sambal oelek
  • 2 krm svartpeppar
Mosa osten och blanda med övriga ingredienser. Funkar att spara och använda på salta kex.

Varm fruktsallad

Enkel dessert

Blanda valfri frukt skuren i bitar (jag föredra frukt på burk + banan) i en ugnssäker form. Riv över vit choklad och ställ i ugnen i 200 grader tills chokladen smält ordentligt. Servera med vaniljglass.

(jag vet, bilden ser helt äcklig ut, men det är det inte ;) )


Röd Curry

För personer som gillar stark mat.



  • 4 quornfiléer (eller tofu, men det finns inte i vår byaffär)
  • 2 villöksklyftor
  • 1 liten aubergine
  • 150 - 200 gram morötter
  • 1 msk red curry paste (gillar du stark mat tar du 2 msk istället)
  • 2 msk olja att steka i
  • 1 burk lättkokosmjölk (400 g)
  • 2 ½ msk asiatisk fisksås
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk limejuice
Skär grönsakerna i bitar (skala morötterna först!).
Fräs currypaste i olja. Rör ordentligt, annars kommer det bränna fast.
Lägg i grönsakerna. Pressa i vitlöken.
Häll i koksmjölk, socker och fisksås.
Lägg i quorn/tofu och låt koka 10 - 15 minuter. Tillsätt limejuicen.

Servera med basilikablad, lime i klyftor och ris. Lite crème fraiche eller gräddfil till sitter inte heller helt fel.

Dagens lunch

Dagens lunch blev en macka bestående av:
  • hemgjorda tacobröd som blev över från middagen igår
  • Senap
  • coctailkorv
  • Gurka
  • Ost
Tacobröden fanns med i buffétidningen. Astråkiga att göra men det var i alla fall lätt och de blev aningen godare än köpta.
Kollade på Black Beauty på franska under tiden jag åt :P



Dagens frukost

Rågflingegröt med linfrön, clementin, banan och hallon. Nej, jag blev inte mätt i mer än 2 timmar. Men ska man äta lunch ganska snart är det en helt okej frukost. Plus att den är snabbgjord.


Misslyckande

Skulle hålla ett föredrag om köttproduktion i Svenska C idag. Det gick inte lite åt helvete. Tappade bort mig och körde alltihop utan manus. Sen blev jag så nervös att jag blev helt torr i munnen, så mitt i en mening fastnade min tunga. Härligt. Men jag lägger upp manuset här.

"

Idag äter folk mer och mer kött. 2006 åt vi 86 kg kött per person och år. Och det ökade ännu mer de följande åren. Den sortens ökningar får konsekvenser.

 

Jag har hört många spännande saker om veganer/vegetarianer av smått ”besatta” köttätare. En gång på bussen till skolan satt det en kille ett par rader framför mig och pratade med två tjejer, högt och tydligt så att alla skulle höra hans kunskaper. Han sa att ”man kan direkt se om någon är vegetarian, för antingen är de döda eller undernärda.” Jag känner mig inte speciellt undernärd alls faktiskt. Jag har funderat många gånger över varför ”vanliga” människor så gärna vill tro att vegetarianer eller veganer är mystiska, typ som DiLeva här.

 

Oavsett om man anser sig vanlig eller konstig, eller tjock eller smal så tycker jag att man ska bry sig om vad man äter. För köttproduktionen i vare sig Sverige eller andra delar av världen ser okej ut idag. Djuren utsätts för konstant stress, de lever skitigt och trångt och de får åka långa transportsträckor. Dessutom är köttproduktion inte alls bra för miljön, så kan man inte visa barmhärtighet mot andra varelser så kan man åtminstone tänka på miljön.

 

 

Totalt sett står boskapsuppfödning för 18 % av alla växthusgasutsläpp från transporter. Sojan som odlas gör att man måste hugga ner regnskog. Hade vi människor ätit sojan själva istället hade vi inte behövt ens hälften så mycket som till djuren som ska äta det.

Såklart finns det nu folk som tänker ”men kött är näringsriktigt och bra och lätt att laga”. Ja, det stämmer, men det finns annat som väger upp det precis lika bra. Soja till exempel. Och det finns mycket vegetarisk lättlagad mat. Vegansk mat är lite svårare, det är för folk som är ännu mer engagerade. Och man måste inte låta bli att äta kött. Men man kan minska sitt köttätande, för det är inte svårt. Korv, hamburgare, köttbullar, allt sånt där färdigt finns vegetariskt och det är precis lika lätt att laga som om det vore kött och smakar nästan likadant.

Det sista problemet jag tänker nämna är det faktum att så många tycker kött är gott. Gör det till en lyxgrej att äta det då. Ät det inte varje dag, och vegetarisk mat smakar i många fall som kött, jag lever inte på bönor.

 

Man måste engagera sig lite i omvärlden och alla som lever på planeten.  Det är lätt att vara vegetarian i dagens Sverige. Jag vet det. Och jag är inte undernärd, jag är ganska kräsen, bönor är inte min grej, men jag bryr mig faktiskt, och det borde ni också göra."

 

Detta var alltså ganska långt ifrån vad jag faktiskt lyckades få ur mig...


Kärlekscupcakes

Vanliga chokladmuffins, fast med ca 50 g hallonchoklad i smeten. Och frostingen består av ca 3 dl florsocker, 100 g philadelphiaost och 1 tsk jordgubbssaft (+ karamellfärg). Och ett alladinhjärta på toppen :)

Valentin och sådär

Tips på alla hjärtans dag mat.
  • Alla sorters gratänger, gjorda i hjärtform!
  • Frasvåfflor med nån skakenröra, som våffeltoast typ!
  • Cupcakes
  • Tårta
  • mördegskex, dekorerade och uttagna med pepparkaksform
  • Pizza som hjärta
Ska göra cupcakes idag, ni får se bild imorgon!

Dåligt av mig

Den värdelösa uppdateringen beror på att min skola fått för sig att läxor är det bästa som finns, vad är fritid? Så jag har helt enkelt inte hunnit laga någon mat. Hoppas på att hitta göra det i helgen dock.

Smoothie

Jag har hittat den ultimata smoothieblandingen nu känner jag. Banan + hallon + mjölk och så mixar man länge, så att det blir jätteskummigt. Ni visste nog redan det. SKyller min okunskap på att jag inte är speciellt förtjust i tjocka drycker egentligen ;)

Smultron vore gott, appropå ingenting
.


Alla hjärtans dag

Jag brukar baka något när det är "speciella dagar". Detta är vad jag gjorde förra året.

http://kaninfoder.blogg.se/2011/january/vanliga-cupcakes.html


Chokladhjärtana är smält choklad fylld i isbitsformar.



Hah, min frukost förra alla hjärtans dag.

Detta året har jag inte bestämt mig för vad jag ska göra. Hm.

Korvblandning

Sist jag lagade mat gjorde Jonas potatismos med ost i, samma princip som till Shepherdspien ungefär. Jag gjorde en mix av korv, körsbärstomater, majs och jordnötter och kryddade kalaset med cayennepeppar, flingsalt, svartpeppar och oregano. Det blev helt okej.

Fortsättning

Fick tydligen inte göra något mer med förra inlägget. Men här är fler tårtor!

Min systers födelsedagstårta. Det är en Leila-bakar-tårta så den var...tjockistårta minst sagt! Så mycket grejer i den!


Fulast till sist. Midsommar = jordgubbstårta. Men denna blev en mindre vacker skapelse. Men den var god iallafall så den uppfyllde halva sin funktion.

Utlovade tårtor

Har nu fått tillbaka min dator = bilder.
Första är min födelsedagstårta, väldigt klassisk sak. Det är en riktig ros istället för marsipan dock.

Smörgåstårta, även den från min födelsedag. Med diverse saker jag tycker om på x)

Naturligtvis fick Hogge (min kanin) en tårta på sin födelsedag. Alla ska ha tårta, oavsett art. Och oavsett visad glädje för påhittet.


Jonas tårta, som han designade själv xD Inuti är det marängbotten, vaniljkräm, chokladbitar och grädde. Mot slutet av dagen hade hela tårtan smält ner till nått sött klibb.


Mormors tårta, en kladdkaka, med ljusblå grädde, after eights och hallon.





Vegetarisk shepherdspie

Min pojkvän var duktig och lagade mat igår ;) Mycket gott, men mycket mäktigt. Dra ner på osten om ni tänker göra detta!

Receptet kommer från Café, fast det är ändrat, för det är faktiskt okej att vara vegetarian!

Mos
  • 1 kg potatis
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 äggula
  • 50 g smör
  • 200 g cheddarost
färs
  • 300 g quornfärs
  • 2 msk Worchestersås
  • 1 msk japansk soya
  • lite tabasko
  • 1 ägg
  • 1 msk olivolja
Koka potatisen mjuk. Mosa potatisen och blanda ner alla ingredienser, men bara hälften av osten.
Sätt ugnen på 225 grader. blanda alla ingredienser till färsen. Salta och peppra.
Smörj en form med olivolja.
Lägg i färsen och platta till det.
Ställ i ugnen 5 min.
Ta ut färsen, bred över moset och häll på resterande ost. Ställ återigen in i ugnen, denna gång 25 min. Är osten gyllenne är pajen klar.



Själv gjorde jag morotssoppan i Buffé idag. Fyfan va vidrigt, åt chokladbollar istället. Låt bli den soppan. Morötter och apelsin passar inte ihop. Och ingefära har ganska ...intressant...smak.


SKITÄCKLIGT. Men mina mackor är goda. Har alltid ätit sånt bröd (källarfranska) med smörgåsgurka. Med annat pålägg är det bara ...fel! x)

Detta ser jag fram emot

Min pojkvän köpte Café för ett par dagar sen. I den finns tre recept som jag tvingat honom att lova att göra! Shepherdspie, nån speciell potatismos och fish'n'chips. Kommer bli spännande. Fast jag ska hjälpa honom lite, Café är mindre pedagogisk milt uttryckt.

Woho!

RSS 2.0