Sista dagen

Idag är sista dagen av mitt projektarbete. En sista sak jag vill säga:

Du är en bra människa om du väljer bort djurprodukter.

Vegoburgare

Håll i hatten, det finns en bild idag!

Ursprungligt recept från Billiga Veckan

  • 2-3 potatisar per person
  • olja
  • rosmarin
  • 1 dl soygurt
  • ½ dl chilisås
  • 1-2 vegoburgare per person
  • 1 - 2 fullkornshamburgerbrödper person
  • 1 påse tacokrydda
  • 2 tomater
Tvätta potatisarna (skala om du vill) och skär dem i klyftor.
Lägg dem i en ungssäker form och ringla över olja. Fördela rosmarinen jämnt över potatisarna. Salta och peppra ganska ordentligt.
Ställ i ugnen i ca 30 min.
Blanda soygurt och chilisås. (Räcker till ca 4 pers.)
Skiva tomaterna.
Stek vegoburgarna enligt anvisning på paketet (på spis) men strö efter någon minut över tacokryddan.
Servera vegoburgarna med såsen, potatisen, tomat och bröd.



Studenttårta

Funderar över hur den ska se ut och smaka. Har några planer.

  • Den ska se ut som en studentmössa, med två små kaniner med varsin mössa ovanpå!
  • Själva kakan ska nog vara choklad. Eller tiger.
  • chokladmoussefyllning?
  • Vaniljkräm
  • Ingen sylt. Tror jag.

Fisksoppa

Heh, det händer sällan att jag kommer ihåg att fota maten alltså. Katastrofbild alltså och inte helt passande här.

Ursprungsreceptet kommer från Billiga veckan-tidningen.
2 pers
  • 180 g lax
  • i tsk lökpulver
  • 1 ½ morot
  • 2 tomater
  • 2,5 msk solrosolja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3/4 tsk timjan
  • 7,5 dl vatten + en fiskbuljongtärning
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 örtbaguette
Tina fisken lite så att du kan skära den. Skär den i bitar ca 1 x 3 cm.
Starta ugnen.
Skala morötter och skär dem i tunna skivor.
Tärna tomaterna.
Fräs morötter och lökpulver i oljan i en gryta i 2 min.
Tillsätt toamt, paprikapulver och timjan och fräs i 3 minuter till.
Häll på vattnet och smula ner buljongtärningen.
Koka på svag värme under lock i 10 min.
Sätt bröden i ugnen.
Ta från spisen och mixa med en stavmixer.
Ställ tillbaka på spisen och lägg i fisken. Koka i ca 5 min.
Salta och peppra.
Sådärja.

Påsken

Påsken är absolut en av mina favorithögtider, jag gillar att äta godis ur ägg och samla olika sorters chokladkaniner och alla fina fjädrar och prylar.

MEN.

Påsken består av många döda djur. För att undvika så mycket lidande som möjligt har jag gjort en liten lista åt er. :)

  • Köp veganskt eller vegetariskt godis i största möjliga mån
  • Ät inte för många ägg. Ett eller två är tillräckligt per person, bara för att det är påsk behöver man inte äta så mycket man bara kan.
  • Laga något roligare än tråkig påskmat, med grönsaker i olika färger kommer det bli mycket vårigare och roligare att äta och titta på maten än ett flottigt dött djur på tallriken.
  • Köp inte fjädrar som du inte vet var kommer ifrån. Be att få plocka fjädrar hos någon med hönor och spraymåla dem själv så kan du vara säker på att fjädrarna är naturligt tappade.
  • undvik att ta in farliga växter om du har husdjur som kan komma åt dem.
  • Inte alla, men en hel del, kristna fastar innan påsk och får bara äta veganskt/vegetariskt. Följ deras exempel även om du inte är kristen.
  • Hedra alla påskdjur - hönor, kycklingar, kaniner m. fl. för att fira påsken på riktigt. Skänk pengar till djurrättsorganisationer, uppmärksamma folk på att djuren lider för att vi ska fira påsk. Ni får gärna stjäla denna listan, det viktiga är att folk förstår vad som händer i samhället.

Gelatin

Mitt förhållande till gelatin är aningen speciellt eftersom jag är vegetarian och "ska" avsky det. Saken är den att det är så förbannat svårt att hålla koll på alla små miniingredienser och tillsatser i allting. Naturligtvis skulle jag undersöka detta väldigt noga om jag skulle bjuda en annan vegetarian/vegan på middag då de kanske har en annan åsikt men själv äter jag gelatin. Och det är för att jag är en lat människa. Inte för att jag tycker att det är fantastiskt med döda varelser i min mat. Om några år kanske jag inte äter saker med gelatin heller, om jag förvandlats till en bättre människa vill säga.

Det finns veganskt "gelatin". Det finns till exempel agar som utvinns ur alger och det finns pektin i frukt och bär (tänk på marmelad). Men jag förstår tyvärr inte varför man inte använder det?

Väntade och oväntade saker med gelatin i:
  • gelé
  • yoghurt
  • glass
  • vin
  • juice
  • tabletter (medicin)
  • salva
  • lim
  • till vissa fotoprylar
  • sugarpaste
Det är nästan så man kan råka använda allt detta på en dag. Äckligt får bli min slutkommentar.

Kakor

Jag funderar på huruvida jag ska ha kakor eller godis att dela ut vid min "monter" på projektarbetesmässan. Det jag i sådana fall vet är att

  • De ska vara veganska
  • De ska vara gulliga på något sätt
Det jag funderar över
  • I form av något djur?
  • Kan de vara rosa eller är det för "tjejigt"?
  • Vad ska det vara för något? O.o

Stekt ris med tonfisk

Ursprungligt recept finns i Billiga Veckan.

3 dl basmatiris
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 tsk lökpulver
2 tsk sambal oelek
2 burkar tonfisk
2 ägg

Koka riset.
Skärpaprikan i bitar.
Hacka vitlöken.
Stek vitlök, paprika, lökpulver och sambal oelek 4 min på hög värme.
Vispa äggen.
Stek äggen lite i samma stekpanna du använde till paprikablandningen. Blanda ner riset och stek en kort stund till.
Blanda i tonfisk och paprikablandningen.
Servera med sallad, bröd och sweet chilisås.

Jag tyckte det var relativt gott. De andra tyckte det var mycket gott.



Till efterrätt hade vi vegansk chokladpudding med tofuglass (smakade kola mer än vanilj?)

RSS 2.0